fbpx
Novinka: Otevíráme online kurz na LF do Hradce Králové!
Lékařské fakulty

Lékařské fakulty v ČR: LF UK v Hradci Králové

Další představenou českou lékařskou fakultou v rámci našeho seriálu je LF UK v Hradci Králové.

Hradec Králové je opravdu nádherné město! Je zde mnoho parků a zeleně, lidé cestují na kole a všude jsou vybudovány cyklistické stezky. Jsou zde 2 koleje, jedny jsou vzdálené asi 15 minut pěšky od nemocnice i fakulty, druhé jsou trochu dál, ale díky dobré MHD je vše dostupné.

Město je tak akorát velké, že se člověk nenudí a ani se neztratí. Nacházejí se zde nákupní centra, kina, divadla, krásné náměstí s restauracemi a kavárnami, mnoho dobrých hospod a restaurací, ale i míst na sport, když člověk potřebuje vypnout. Na podzim všechno krásné mění barvy a na jaře se snadno čerpá energie na zkouškové z rozkvetlých stromů na soutoku Orlice a Labe, který je hned vedle nemocnice.

V tomto článku se dozvíte nejen všechny podstatné informace o průběhu přijímacího řízení, ale i něco málo o studiu a životě na této fakultě. Tak se na to pojďme podívat!

O fakultě

Fakulta v metropoli Královohradeckého kraje je jednou z pěti lékařských fakult pražské Univerzity Karlovy. Zároveň je jednou ze tří fakult UK, které nesídlí v Praze (v Hradci Králové se nachází ještě farmaceutická fakulta a další lékařská fakulta je v Plzni). Fakulta vás na první pohled určitě zaujme svou funkcionalistickou budovou fakulty, ve které sídlí.  Původně to bylo velitelství druhého armádního sboru postavené v letech 1936–1939 architektem Janem Rejchlem a od roku 1981 je chráněna jako kulturní památka. Není to však všechno, co vám může tato fakulta nabídnout!

Co se týče výuky, první dva roky probíhají převážně na fakultě. Ale již od prvního ročníku je vždy nějaký předmět i v nemocnici, takže už od začátku se student seznámí s nemocničním prostředím. Postupně se přechází na výuku v rámci nemocnice, která má opravdu obrovský areál; je rozdělen do mnoha pavilonů. Máme i nový kampus, kde probíhá výuka biologie a biochemie v druhém ročníku – ten je zařízen velmi moderně a pokrokově. Kromě toho máme v areálu nemocnice i tzv. EC – edukační centrum, kde probíhá mnoho přednášek a jsou tam i studovny, kde se dá „zašít“ a v klidu se učit.

Na fakultě máme dva studentské spolky: IFMSA – International Federation of Medical Students‘ Associations a ASM – Asociace Studentů Medicíny. Spolky přináší již od prvního ročníku na medicíně mnoho příležitostí a organizují různé akce, kde každý může poznat i život mimo fakultu. Jedná se o stáže do zahraničí, kurzy němčiny, kurzy chirurgického šití, veletrh uplatnění v medicíně, ples, ale i pravidelné výlety na vánoční trhy. IFMSA organizuje i „adapťák“, což je seznamovací kurz pro prváky v září před zahájením semestru – kromě poznání svých budoucích spolužáků dostanete i spoustu tipů a triků od starších spolužáků, kteří vám poradí, jak zvládnout první ročník.

Fakulta každý rok pořádá den otevřených dveří, letos se bude konat 7. prosince 2024.

Lékařské obory, které zde lze studovat:

Další obory, které lze na LF HK studovat:

Příjímací řízení

Přijímací řízení je jednokolové, sestává tedy jen z písemného testu. Při přijímací zkoušce se formou testu ověřují znalosti z biologie, somatologie, chemie a fyziky.

Přijímací řízení na magisterské obory

Písemné testy jsou pro oba studijní programy totožné.

Za každý ze 4 testů lze dostat až 20 bodů, celkové maximum je tedy 80 bodů. Testy jsou klasického typu, s mnohočetným výběrem odpovědi. Za správnou odpověď se přičítá 1 bod, za nesprávnou se odečítá 0,25 bodu, za žádnou odpověď je 0 bodů. K testu můžete mít kalkulačku. Nejtěžší na přijímačkách je určitě fyzika, tam je běžné opravdu skončit i se záporným počtem bodů. Nejlepší je, že je těžká pro všechny stejně, takže se tím netřeba až tak trápit a body se dají nabrat zase v jiných částech.

Přijímací řízení na nelékařské obory

Písemné testy, které zahrnují 40 otázek ze znalostí biologie člověka, pokrývají obecnou biologii, fyziologii a somatologii. Dále obsahují 20 otázek ze všeobecné vzdělanosti, které zahrnují přírodní vědy, odborné termíny, historii, umění, sport, politiku, přírodu, geografii, sociologii, etiku, filosofii a psychologii na úrovni absolventa střední školy. Každá otázka má nabídku pěti možných odpovědí, z nichž je třeba vybrat jednu nejpřesnější. Za správnou odpověď získáváte 1 bod, za nesprávnou 0 bodů. Body se zde neodečítají. Na řešení testů bude poskytnuta celková doba 120 minut.

Přijímací řízení v číslech (pro rok 2023)

Pro obor Všeobecné lékařství bylo podáno 1603 přihlášek, z toho 190 na Fakultu vojenského zdravotnictví UO Brno. K přijímací zkoušce se dostavilo 1125 studentů. Minimální počet přijatých uchazečů byl stanoven na 340.

Pro obor Zubní lékařství bylo podáno 673 přihlášek, z toho 35 na Fakultu vojenského zdravotnictví UO Brno. Ke zkouškám bylo pozváno všech 673 uchazečů, z nichž se dostavilo 509. Minimální počet přijatých uchazečů byl stanoven na 45.

Z čeho se mám učit?

Fakulta zveřejňuje poměrně rozsáhlý seznam knih doporučených ke studiu – rozhodně se ale nemusíte bát, že byste je všechny museli přečíst. Bohatě postačí, když si z každého předmětu vyberete jednu, která vám bude vyhovovat nejvíce.

Biologie
S. Rosypal a kol.: Nový přehled biologie, Scientia, Praha, 2003
J. Smrž a kol.: Biologie živočichů pro gymnázia, Fortuna, Praha 2004
I. Novotný, M. Hruška: Biologie člověka pro gymnázia, Fortuna, Praha, 1995
V. Kubišta: Obecná biologie (úvodní učební text biologie pro 1. ročník gymnázií)
Fortuna, Praha, 1992
S. Rosypal: Bakteriologie a virologie (1. vydání), Scientia, Praha, 1994
E. Kočárek: Genetika, Scientia, Praha 2004

Somatologie
I. Novotný, M. Hruška: Biologie člověka, Fortuna, Praha 2007, 2010
I. Dylevský: Somatologie, Epava, Olomouc 2000
Učebnice pro gymnázia

Fyzika
M. Bednařík, M. Široká: Fyzika pro gymnázia – Mechanika, Prometheus, 4. vydání
K. Bartuška, E. Svoboda: Fyzika pro gymnázia – Molekulová fyzika a termika, Prometheus, 5. vydání
O. Lepil: Fyzika pro gymnázia – Mechanické kmitání a vlnění, Prometheus, 4. vydání
O. Lepil, P. Šedivý: Fyzika pro gymnázia – Elektřina a magnetismus, Prometheus, 6. vydání
O. Lepil: Fyzika pro gymnázia – Optika, Prometheus, 3. vydání
I. Štoll: Fyzika pro gymnázia – Fyzika mikrosvěta, Prometheus, 3. vydání
K. Bartuška: Fyzika pro gymnázia – Speciální teorie relativity, Prometheus, 4. vydání
M. Macháček: Fyzika pro gymnázia – Astrofyzika, Prometheus, 3. vydání
E. Svoboda a kol.: Přehled středoškolské fyziky, Prometheus, 4. upravené vydání

Chemie
J. Vacík a kol.: Přehled středoškolské chemie, SPN, 1995, 1999
M. Ledvina, A. Stoklasová: Kompendium středoškolské chemie, Votobia,1997
Učebnice pro gymnázia

Spoustu dalších užitečných informací naleznete i na webu fakulty.

Přejeme hodně úspěchů u přijímaček!

Další zajímavosti

První pomoc v kostce: Bezpečně prázdninami

Léto je období, kdy si užíváme venkovní aktivity, sportujeme a trávíme více času v přírodě. Bohužel, s tímto obdobím jsou také spojeny časté úrazy a nehody, které mohou zhatit naše plány a přinést nepříjemné zdravotní problémy. Od úpalu při dlouhém pobytu na slunci, přes vyvrtnutí kotníku při turistice, až po bodnutí hmyzem či popáleniny při […]

První ročník na Lékařské fakultě Ostravské univerzity

Minulý rok touto dobou jsem měla skvělé prázdniny, aby také ne, po úspěšně složené maturitní zkoušky a přijetí na vysněnou školu – medicínu. Mentálně jsem se již v průběhu  prázdnin připravovala na nový začátek životní etapy. Ač jsem z Brna, chtěla jsem zkusit změnu a vybrala jsem si studium na Lékařské fakultě Ostravské univerzity. Moje pocity […]

SIMU MUNI – co jsem se naučila v simulačním centru

Simulační centrum Lékařské fakulty Masarykovy univerzity je moderní simulačním centrum vybavené jako reálná nemocnice se vším všudy – heliport na střeše, operační sály, jednotky intenzivní péče, zdravotnická techniku a simulátory. Můžete si tam vyzkoušet a zažít všechny lékařské postupy na vlastní kůži. A nemusíte mít strach, že uděláte chybu, kterou někoho ohrozíte. A když ji […]

Více článků